Menu

Respekt for ”alderdommen”, DR!


DR skal stoppe med at tale ned til - eller om - ældre! Det viser medlemmernes svar på, hvordan de føler sig behandlet af Danmarks Radio. Se nederst hvad 2 partier svarer på jeres kommentarer og hvad DR svarer.

Af Eva Hollbaum, foto: Colourbox
Seniorer er som en hær, der vokser og vokser i antal og styrke, og i takt med, at der kommer flere ældre, og de er friske samt aktive længere, bliver deres krav om at føle sig mødt og anerkendt sværere for andre at vende det døve øre til. 

Danmarks Radio og fx alverdens andre medier kan altså med fordel lytte til og agere på de svar, godt 300 af Faglige Seniorers medlemmer gav på spørgsmålene i septembers nyhedsmail. ”DR viser for få programmer, der tiltaler ældre”, mener næsten hver 2. af dem, der svarede. (48%)

Hele 38% siger, at DR viser mere ældre mennesker som ”stakler” end som personer, der ved og kan noget. Flere end hver 3. (35%) synes, der er for få ældre journalister, værter, interviewede osv. i DR.

Ældre er ikke bare ældre – eller ens
Ældre er for mange at se måske enhver fra ca. 60 til et stykke over 100 år. Altså kan den ene ældre være bedsteforælder til den anden. Alene det fortæller, at ældre ikke er én homogen gruppe.

Vi er alle produkter af den tid, vi er vokset op i, af vores opdragelse og oplevelser, så nogle fællestræk mellem fx alle 70-årige kan der være – men som personer er de lige så indbyrdes forskellige som folk på 30. Og man elsker ikke pludselig dansktop eller jazz på sin 75 års fødselsdag, hvis det hele livet har skurret i ens ører.

Tror man, at seniorer er tilfredse med genudsendelser fra deres egne yngre år, tror man klart fejl. Et medlem ser det ifølge sit svar på undersøgelsen sågar som ”… ligefrem en fornærmelse …”, når DR bliver ved med at sende fx ”Hvornår var det nu, det var?”

Mindre ”dumt” – mere ”bid”
Mange efterlyser ”kvalitet” eller ”seriøsitet” – journalistisk, men også i underholdningen. Et medlem ønsker, at DR agerer journalistisk vagthund på ældreområdet inden for ”… mange forskellige forhold” og runder af med: ”… Flere kritiske og kvalitative dybdeborende udsendelser er ønskeligt.”

”P3- og P4-værter virker totalt hjernedøde på seniorer”, slår én fast. En anden føler sig talt til, som om vedkommende er debil og skriver: ”… Der lefles for zappere og overfladiske seere, et såkaldt ”midtersegment”, der tilsyneladende bestemmer alt. Mere TV for folk med en IQ over 80”.

”For mange ”reality” programmer, som taler til laveste fællesnævner”, siger en tredje. Og så er der den person, som savner ”… noget seriøst underholdning med bid i, som f.eks. Holdningsløse Tidende, Hov Hov og lignende.”

Sådan skal ældre vises
Knap 4 ud af 10 ser altså DR vise ældre som ”stakler” og ikke personer, der ved og kan noget. Det spiller nok ind, når en skriver ”DR kunne godt vise flere solstrålehistorier om ældre/gamle menneskers gode liv (og ikke bare fra golfbanen).”

En anden opfordrer: ”I kunne vise virkelighedens ældre i DR.” Medlemmet er grundigt træt af, at selv ældre, der fx er virkelig aktive og yder frivilligt arbejde for samfundet, af mange politikere omtales som ” … ældrebyrden …”. Personen siger, at ”… det var måske noget I i DR kunne lave om på, så det kunne blive en mere positiv omtale …”

Tal ty-de-ligt – uden musik til!
Man bliver ikke pr. automatik dummere med alderen. En del seniorer har ligefrem brugt årtier på at rage viden til sig, som de reflekterer over. Men blandt de ca. 800.000 danskere med høretab er en stor del ældre.

Manges hørelse bliver dårligere, allerede før eller mens de er ”unge ældre”, som de ca. 60-80-årige ofte kaldes nu. Der er da også en del bemærkninger fra læserne om netop støj eller utydelige værter. ”… det er svært at høre, når jinglen drøner ind over talen,” pointerer en (om TV Avisen).

”Et utal af gange har jeg gjort opmærksom på, at DR skal tale langsommere og tydeligere, vare sig for at mumle og fjerne deres generende jingles, baggrundsmusik og utydelige telefoninterviews, men man er fuldstændig ligeglade med vi ældres mening,” sukker en, som vist ellers har gjort sit for at blive hørt.

DR tvang til ny-indkøb – hele 2 gange på kort tid
Flere af dem, der har svaret, er helt enkelt vrede over, at DR ved at fjerne nogle af deres favorit-programmer fra FM-båndet har tvunget dem til at købe DAB-radioer – for så få år senere at skulle købe DAB+ - alt imens ungdommen, der ifølge en kommentar typisk har nemmere ved at omstille sig til nye systemer, stadig kan boltre sig på FM-båndet.

Ældre værter, tak – men ikke helt gamle ...?
Selv om flere end hver 3. ønsker, at DR viser flere ældre interviewede og har flere ældre værter samt journalister, er der dog alligevel en (alders)grænse for visse: ”Når de når 70 år, skal de give adgang for yngre personer”, mener en. En anden udtrykker, at ”DR opfører sig generelt pænt over for alle.” Det er nok ment som en ros …

Faktaboksen lige herunder er ikke magen til den, der er under en anden artikel, "Fra dig til DR og Folketinget: Vi vil dansk kultur - og fornuft" om medlemmernes svar på den samme undersøgelse.

Faktaboksen herunder er helt magen til den, der er under en anden artikel der er under en anden artikel, "Fra dig til DR og Folketinget: Vi vil dansk kultur - og fornuft" om medlemmernes svar på den samme undersøgelse. 

 

 

 

 

}