Menu

Fortællingen om en seniorklub

Vores konsulent Carsten Elert besøger, om ikke alle, så mange seniorklubber over en sæsson. Her vil vi præsentere en af de seniorklubber, som Carsten har besøgt.

Den seniorklub, som Carsten har besøgt, får herefter til opgave at udpege den næste seniorklub, der er med på Carstens "tournéplan, som skal præsenteres på disse sider, 

En lille seniorklub på Saxmarken

Smedien i Sakskøbing

’Pauserne er nok det vigtigste, selvom det naturligvis også handler om at lege med jern’, fortæller Knud Erik, der sammen med Busser viser rundt i Den gamle smedje i Sakskøbing. 

’Et par gange om ugen, året rundt mødes 12 –  14 gamle smededrenge og laver forskellige ting i jern. Det er arbejde der kræver, at man er faguddannet smed for der laves ikke to ting der er ens. Det skal dog understreges at alle er velkomne i fællesskabet for der er opgaver der kræver andre færdigheder en bare og arbejde med jern.

Vi spurgte om hvordan det var med disciplinen f.eks. om man kom til en bestemt tid. Svaret var at netop det at man selv bestemte over sin tid var en af de ting man nød utroligt meget. Men det betød ikke at man ikke kom præcist til de indbyrdes aftaler, det klarer den bestemte men kærlige moppekultur for.

Værkstedets lokaler er stillet til rådighed af kommunen og der er lavet en lejekontrakt uden beregning frem til 2030. Udgifter som vand, el, råvarer, kaffe og brød finansieres af Dansk Metal og indtægterne på det arbejde der bliver lavet og som sælges.

At tjene penge på det vi laver, er en svær balance. Vi skal naturligvis ikke konkurrere med andre jern- og metalværksteder på prisen, men vi er heller ikke interesseret i at blive en egentlig forretning med moms og ferieregnskab.

Og vi kan lave alt, fortæller Knud Erik og viser en skærm frem der er ved at blive lavet til en togvogn på Maribo Veteranjernbane. 

Smedjen bugner af alle former for værktøj og selvom meget at det kunne være på et museum, er forskellen på smedjen her og et museum netop, at al værktøjet bliver brugt. Det gælder også den gamle esse og remtrækket under loftet der driver en del af maskinerne.

’Maskinerne og værktøjet har vi fået foræret, så der er en del historie her. Her er eksempelvis noget der stammer fra det nu nedlagte Nakskov Skibsværft. 

Vi smede der kommer her er naturligvis glade for arbejde med vores gamle fag, men det handler ligeså meget om at mødes med nogen og snakke om løst og fast. Og så kommer der også gæster fra skoler og foreninger og får en rundvisning og en snak.

Vi er også selv ude og besøge interessante steder i Danmark. Det finansierer vi med vores øldåser. Det er nemlig blevet almindeligt at man i Sakskøbing afleverer sine tomme dåser hernede i en pose. Der går cirka 70 dåser på et kilo og det får vi i dag cirka 1 krone og 30 øre for hos skrothandleren. Når vi har samlet 5 – 6 ton ind, kan der blive til en lille udflugt.

Hvem skal Carsten besøge næste gang?

I disse "digitaliseringstider" havde de fleste af smedene i Saxkøbing hørt om en Seniordatastue inde i København. En af de frivillige vejledere var over 90 år!!! Det syntes smedende var godt gået - og derfor vil de gerne have Carsten til at fortælle mere om "Datastuen Håndværkerhaven" i Københavns Nordvestkvarter.

 

 

}
}