Menu

Gode råd til undervægtige og småtspisende ældre

Når du bliver ældre, kan du helt miste lysten til at spise, eller du spiser for lidt, og det har katastrofale følger. Selv ganske små vægttab forøger risikoen for sygdom. Samtidig bliver du svækket fysisk, og så er du på et skråplan.

Det bedste er naturligvis at forebygge, at du ikke taber i vægt. Og det gør du blandt andet ved at følge nogle af de gode råd du finder her - og på Internettet i øvrigt. Begynder du at tabe dig uden grund, er det vigtigt at få hjælp til at vende skuden.

Snak med din læge

I første omgang kan du kontakte din læge, der så kan henvise videre. Men før det går så galt, så se hvad du selv kan gøre. Taber du dig, skal du naturligvis snakke med din læge, men du skal ikke foragte majonæse og smør. De fede ting som smør, ost og olier bliver tit udråbt som store ’syndere’. Alt med måde naturligvis men man skal sørge for også at få fedt til kroppens funktioner.

Gode råd til undervægtige og småtspisende ældre

Her er syv kostråd fra Fødevarestyrelsen til undervægtige og småtspisende ældre:

  • Servér kun lidt brød og gryn. Gerne tynde skiver brød med rigeligt fedtstof og pålæg. Laver du grød, så kog den på mælk og kom en smørklat oveni.
  • Servér kun lidt frugt og grønsager hver dag. Detkan være stuvede grønsager eller grønsagsmos. Tørret frugt, avocado, frugtjuice og frugtgrød med piskefløde er godt.
  • Kun få kartofler, ris eller pasta hver dag men gerne kartoffelmos rørt op med smør, æg eller piskefløde.
  • Spis fisk og fiskepålæg i form af salater, som du pynter med majonæse eller remoulade.
  • Spis mælkeprodukter med et højt fedtindhold for eksempel 45+ oste og piskefløde og creme fraiche i maden. Flødeis, koldskål, drikkeyoghurt og kakaomælk er også sagen.
  • Spis kød og kødpålæg med et højt fedtindhold. Det kan være flødeleverpostej, spege- og rullepølse og salater med majonæse.
  • Brug rigeligt med smør, margarine, olier og creme fraiche i maden. 
  • Men tal med lægen. Måske har du ikke bare mistet appetitten. Der kan ligge noget mere alvorligt bag.

Velbekomme!

}
}